Books

Det sensitive univers & om at være sig selv

Nogle gange har vi en tendens til at sammenligne os med andre, det er en tendens som ikke er særlig gavnlig for nogen, da vi som bekendt aldrig kan blive helt som andre, i bedste fald kan vi blive til en lignende kopi og i værste fald miste os selv undervejs. Så hvorfor ikke blive den man er og får det bedste ud af det?

Reklamelink: “Det Sensitive Univers” skrevet af Pernille Nederland

Vi lever i en verden, hvor vi finder idoler som i vores øjnene er værd at efterligne, for vi synes, at de har alt det som er det bedste i verden. Så vi bestræber os på at være ligesom dem, opføre os som de gør, klæde os på samme måde og i det hele taget kopiere deres liv. I bestræbelsen på, at efterligne andre overser vi alle vores egne egenskaber, der venter på at blive opdaget, for alle mennesker er unikke og rummer dermed unikke egenskaber.

I bogen “Det Sensitive Univers” skriver Pernille Nederland om det at være født med det særligt sensitive karaktertræk. Pernille Nederland skriver, at personer med dette træk har tendens til at ønske at være alt muligt andet end det de er, indtil de begynder at forstå og favne de medfødte kompetencer og kvaliteter som trækket medfører. “Vores sanser er fint tunede. Vi databehandler på fuldt tryk. Vi er født til at være spejdere, kunstnere og rådgivere. Vi er kreative, reflekterende og empatiske. Men vi overvældes hurtigt af verden.”, skriver forfatteren.

“Som sensitiv lever jeg med smerten som grundvilkår, fordi jeg tager andre mennesker så kraftigt ind. Jeg kan blive så frygteligt såret. Det behøver ikke engang handle direkte om mig. Jeg kan simpelthen blive ked af det på andres vegne, hvis de snyder, ikke spiller med åbne kort eller manipulerer. Det berører mig dybt, hvis de ikke agerer på en måde, som er optimal for dem selv. Men jeg tror på det gode i andre mennesker, jeg er naiv, jeg er ikke strategiker – og jeg manipulerer ikke. I hvert fald ikke bevidst!” (citat fra bogen “Det Sensitive Univers” af Pernille Nederland)

Pernille Nederland har en stor indsigt i det særlige sensitive træk og evner på en rigtig god måde at illustrere, hvilke udfordringer mennesker med dette træk møder i deres liv. Mange har det ligesom kaninen i den søde historie hun fortæller:

“Kaninen sad overfor psykologen og følte sig meget lille.
– Jeg vil så gerne være en elefant. Eller et næsehorn, hviskede den.
– Godt så, sagde psykologen, og noterede på sin blok. Hvordan var din opvækst?
– Min mor og far var meget hjemmefra. Og de virkede altid urolige. De virrede sådan med ørerne, og sov aldrig særlig tungt. Er det… Er det meget svært at blive en elefant? Kaninen krøb genert sammen i stolen.
– Jeg har før gjort kaniner til elefanter, sagde psykologen med overbevisning i stemmen. Jeg har gået mange år på universitetet, og der lærer man ALT om, hvordan man gør kaniner til elefanter.”

“Mange børn fejldiagnosticeres, fordi de sensitive træk, når de provokeres ud i et ekstrem, ligner tunge diagnoser. Særlig sensitivitet er ikke en diagnose. Det er en disposition, et træk, som både børn og voksne skal lære at respektere og forvalte hos sig selv – og i omgivelserne.” (citat fra bogen)

Det sker ret ofte, at særligt sensitive opsøger psykologer, terapeuter og andre behandlere i håbet om, at de kan blive fikset til at blive lige så robuste som andre. I den søde fortælling om kaninen fremstår elefanten netop som et dyr med en særlig styrke og det er den som kaninen ønsker at besidde. Men det at være særligt sensitiv er slet ikke ensbetydende med at styrken ikke er der, men her er der tale om en anden styrke end elefantens. Sensitivitet værdsættes måske ikke så højt i vores samfund, men der er i høj grad brug for mennesker med dette træk. I det hele taget er der brug for alle og i denne bog giver forfatteren os bud på, hvad man kan stille op med sensitiviteten, samt hvordan man kommer hjem til sig selv i stedet for at ønske at være en anden.

Jeg genlæser på nuværende tidspunkt denne bog og bliver samtidig inspireret, da jeg selv af og til fantaserer om at være en anden ligesom kaninen, men nu er det sådan, at jeg er født med det særlige sensitive træk ligesom forfatteren og må få det bedste ud af det.

Kærlige sensitive hilsner
Zophia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »