Diverse

Julemarked og reflektioner vedrørende Black Friday

De årlige julemarkeder er skudt i gang, boderne er på plads ligesom alt den smukke julepynt er i form af juletræer med tusinder af glimtende små lys. Julestemningen er langsomt ved at sprede sig sammen med duften af gløgg og æbleskiver. En del mennesker slentrer rundt og nyder alle disse herligheder og forsyner sig måske også med noget lækkert.

 

Det er ingen hemmelighed, at jeg holder af smukke steder og skønne ting, der glæder mine øjne og løfter mit humør. Her er der i hvert fald en del at kikke på, men samtidig med det reflekterer jeg over konceptet Black Week. Først fik vi som bekendt Black Friday, der kom til vores land fra USA for første gang i 2013. Black Friday er en stor amerikansk tradition og en handelsdag, og nu er det åbenlyst blevet til en hel uge med fristelser med udsalg og forskellige “uimodståelige” tilbud.

Jeg er ligesom andre godt klar over, hvilken verden jeg lever i, og at den er stærkt indstillet på forbrug, hvilket bakkes op af forretningerne og politikkerne, de ønsker nemlig, at vi skal forbruge mere og mere, for at holde økonomien i gang, som de siger.

Vores stigende forbrug har dog konsekvenser, for i takt med, at der produceres mere og mere og forbruges mere og mere, får vi desværre mere og mere affald og det går ud over vores smukke planet, naturen, dyrelivet og selvfølgelig os selv i den sidste ende. Vores stigende forbrug er en kæmpe miljøbelastning og vores land er desværre ét af de lande i verden med det største forbrug.

 

For mange er forbrugsbølgen en stor del af deres liv, de fleste bor i hjem, hvor det flyder med ting, alle skabe er fyldt til randen med tøj, sko og alt muligt mellem himmel og jorden. Er det så meningen med livet, siden forbruget fylder så meget i vores liv, er det derfor vi er her? Det er et spørgsmål man kan stille sig selv, hvis man bliver overvældet af forbrugsbølgen og bliver fristet til at købe endnu et par sko, som man i virkeligheden slet ikke har brug for, men nu, da det er på tilbud, er det svært at modstå fristelsen. Eller måske en kjole, som kommer til at indgå i kollektionen af hundrede andre kjoler i skabet som aldrig bliver brugt. Tja, hvad man gør er selvfølgelig op til en selv, men det er værd i den forbindelse at gøre sig nogle overvejelser om, hvilke værdier, der egentlig er styrende i ens liv, og om man køber noget, fordi man virkelig har brug for det eller, fordi det at forbruge er blevet til en vane på lige fod med andre vaner.

Derfor kan det være en dejlig udfordring, simpelthen at melde sig ud af forbrugsræset og holde en indkøbsfri dag på Black Friday og på den måde udvise lidt mere ansvar over for den verden vi lever i. Jeg har i hvert fald tænkt mig at holde en indkøbsfri dag på fredag og i stedet hygge med en god bog og en kop te, hvad med dig?

Kærlige hilsner

Zophia

Follow on Bloglovin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »