Books,  Health

Inspiration til mere sundhed ved hjælp af de fem elementer

Når vi hopper ind i det nye år, har mange mennesker nytårsforsætter, der vedrører en sundere livsstil og kost. Oftest er der behov for lidt motivation, for at iværksætte ændringer i sit liv, men ikke mindst viden, der kan understøtte de ønskede ændringer. I dette indlæg vil jeg introducere en kvindelig læge og en gammel viden, som forhåbentligt kan bruges i denne sammenhæng. Men først vil jeg tillade mig at nyde synet af alle mulige lækkerier i Torvehallerne.

 

Jeg har nu i lang tid fulgt den sympatiske og kloge polske kvindelige læge på Youtube, hendes navn er Nelly Radwanowska og udover at være læge har hun også viden inden for den gamle kinesiske medicin, som arbejder med de fem elementer og begrebet Yin og Yang. Den kinesiske tankegang indebærer nemlig, at universet er sammensat af fem elementer: metal, træ, vand, ild og jord. Elementerne sammenstilles med energi, de påvirker hinanden gensidigt, har forskellige karakteristika, samt egenskaber. Det er vigtigt i et menneskets liv, at de fem elementer er afbalanceret i forhold til hinanden, for når de er i harmoni, er mennesket sundt og rask og jo mere disharmoni der er des mere bliver mennesket syg.

Nelly Radwanowska fortæller om de fem elementer

Nelly Radwanowska har indspillet fem korte film, hvor hun fortæller om de fem elementer i forhold til menneskets helbred, og da jeg synes, at de indeholder brugbar viden, har jeg oversat to af dem og inkluderet dem i dette indlæg (jeg har vel at mærke ikke oversat det hele, men kun det mest relevante). I første omgang er det blevet til de to film som henholdsvis handler om Jord og Metal elementet, der er selvfølgelig mulighed for, at jeg også oversætter de tre sidste film, der omhandler Træ, Vand og Ild elementet.

Jord elementets betydning i selvhelbredelsesprocessen ifølge gammel kinesisk medicin

“Jord elementet tilskrives maven, som er yang, samt milten og bugspytkirtel som er yin. Milten er et vigtigt organ, på trods af, at den vestlige medicin betragter den som værende mindre væsentlig. Lægerne i den kinesiske medicin understreger altid, at diæten er usædvanlig vigtig, og at den ikke skal være medvirkende til at kroppen producerer for meget slim, for at milten kan klare sig godt i forhold til hele metabolismen.

I den traditionelle medicin tilskrives milten som sagt en uvæsentlig betydning, men i virkeligheden udfører den en meget vigtig rolle i organismen. Jeg vil gerne understrege, at jordelementet er forbundet, som selve navnet også antyder, med vores jordforbindelse. Hvis vores jordforbindelse dvs. tryghedsfornemmelse er dårlig, vil assimilationen af fødevareprodukter, samt alt det som forekommer i vores liv være automatisk vanskeliggjort. Det vil sige, at vi ikke fordøjer alt det, som vi bliver fodret med i bred forstand. Jo bedre jordforbindelse, jo bedre fordøjelse af livet og evnen til at klare det.

Det som vi kan gøre allerede i dag, er, at rette vores opmærksomhed mod kosten. Jordforbindelse har en meget bred betydning og inden for dens rammer kan man også forstå lydens betydning, detox fra angstskabende overbevisninger osv., men det som er det letteste vi kan gøre på dette niveau er at ændre diæten. Alt det som kommer fra jorden, er frisk og ikke modificeret genetisk, giver os en god jordforbindelse. Det er godt for os, når vi vælger rå grøntsager og frugt.

Mange mennesker siger, at de føler ubehag, når de spiser råkost, fordi de kun kan fordøje kogt mad. Jeg vil gerne understrege, at vi har så mange indgroede overbevisninger i vores hoveder, hvilke ikke kun virker i vores hoveder, men også er kodet ind i vores kroppe, som har vænnet sig til forarbejdet mad og fødevarer, som er blevet kogt længe. Men i virkeligheden er kun rå fødevareprodukter rige på energi. Her tænker jeg selvfølgelig ikke på råt kød, der ligesom alle fødevarerprodukter, som stammer fra dyrene har en meget lav frekvens og er stærkt forbundet med vold, død og lidelse. Jo mere vi spiser kød, fisk og ost, men også æg som dog ikke har så lav en vibration som de tre førstnævnte, jo sværere er det for os at genvinde et godt helbred.

Som vi kan se er denne viden i modstrid med, hvad vi bliver fodret med i forhold til ernæringsviden fra vores tidligste skoleår. Vi bliver ustandseligt overbevidst om, at den høj energetiske diæt, som giver os styrke, er en diæt som er rig på animalsk protein, men det forholder sig ikke sådan. Hvis man tager et kirlian foto af et æble, som er blevet skåret over og et stykke såkaldt “friskt” kød, kan man meget tydeligt se, at æblet lyser, mens kødet i virkeligheden er mørkt. Derfor er valget vores.

Læg mærke til, at efter en middag, hvor du har spist dig mæt i kød, kartofler, gryn, har man træng til at lægge sig ned og i det mindste hvile sig, fordi vi forbruger en større energimængde. Mens, når vi har spist en salat, føler vi os i modsætning let. Der er dog en tendens til at fortolke dette faktum ved at sige, at vi ikke bliver mætte af sådan nogle lette fødevarer som salater pga. det lille kalorieindtag. Der findes mange atleter og andre sportsfolk, som lever udelukkende af en rå diæt. Jeg er selv opmærksom på mine spisevaner og det sker, at jeg har lyst til kogt mad, men samtidig lægger jeg mærke til, hvordan jeg har det henholdsvis efter, at jeg har spist råkost og kogt mad.

Jeg vil gerne sige, at hvis I gør jer umage for i en højere grad at ændre jeres kost til at være rå eller næsten rå, vil I erfare, at jeres bevidsthed vil rense sig selv fra gamle programmeringer meget hurtigere. Angst fastholdes af lave frekvenser, især de som indeholder kødprodukter. Angst er forbundet med lidelse og umulighed med at komme ud af fælden. Hvordan føler et dyr, som mister sit liv uden sin vilje? Hvis vi skal være mere bevidste og i virkeligheden blive til nye menneskelige væsner, er det vel værd at tænke over, hvad man spiser og ikke blot være en automat, som æder alt det forbrugermarkedet fodrer os med.

Hvis vi har observeret, at vi har en ophobning af slim dvs. snuer, sekreter, hoster slim, vaginal udflåd og slimhindesekretioner fra fordøjelsessystemet, er vores milt uden tvivl tilstoppet. Hvis milten er tilstoppet, er omstillingen af vores krop til en højere frekvens umulig og chancen for helbredelse ingen.

Disse tilstande af ophobninger af slim fører meget hurtigt til kroniske og uhelbredelige sygdomme. På den måde forvandler vi os til dejlige patienter set med den farmaceutiske industris øjne og forventninger. Det er op til os, hvorvidt vi ønsker at gøre os afhængige af læger og den farmaceutiske industri.

Jeg vil også gerne understrege, at de regler som vi følger i den kinesiske medicin i forhold til kosten ikke nødvendigvis er aktuelle nu. For det første ville jeg undgår fødevarer som er blevet kogt længe, for i det hele taget forarbejdet og kogt mad er død mad, som er meget svær at fordøje. Vi er jo interesseret i levende energi.

Jordens energi i de fem elementers kontekst associerer vi med planter med spiselige rødder såsom gulerødder, rødbeder, kartofler, pastinak, persillerod, selleri osv. Disse rødder giver en meget god jordforbindelse, når de indgår i vores diæt. En anden ting er, at hvis vi har tendens til overbekymring, afskærer vi os automatisk fra Moder Jords energiforsyning, samt forstyrrer alle førdøjelsesprocesser og assimilationsprocesser. Det gælder ikke kun på ernæringsniveauet, men også i forhold til at assimilere visse begivenheder i livet, som vi ikke magter. Overbekymring fører for det andet til svækkelsen af det næste element som er metal dvs. fører til problemer med åndedrætsystemet.

 

Metal elementets betydning i selvhelbredelsesprocessen ifølge gammel kinesisk medicin

Metal elementet i kinesisk medicin er forbundet med to organer; lunger og tyktarm. Lunger og tyktarm er et uadskilleligt par, derfor er det værd at vide, at hvis der blokeres for symptomer vedrørende det ene organ, viser der sig effekter hos det andet. Derfor er symptombehandling af diarre og prøver på at standse den meningsløs, fordi altid eller næsten altid ender det med problemer på åndedrætsniveauet, hvilket også kan betyde astmatisk bronkitis.

Et hvert forsøg på at prøve at blokere et symptom vidner om manglende bevidsthed vedrørende menneskets kropsbiologi. Den menneskelig krop er nemlig et perfekt instrument og sin egen perfekte bevidsthed, den ved hvilke mekanismer, der skal sættes i gang, for at aflaste og redde den, når der findes for mange toksiner eller, når der opstår hvilke som helst situationer, som udgør en hvilken som helst fare for den. Derfor betyder blokering af diarre andre konsekvenser. Mens ved blokering af astma er der oftest konsekvenser forbundet med symptomer, der stammer fra det centrale nervesystem. Når der viser sig hvilke som helst symptomer fra den fysiske krop, er det værd at kikke nærmere på, hvad vi gør forkert. Ingen symptomer viser sig uden grund.

Vores organisme ønsker ikke vores undergang, den vil altid sætte gang i alle mekanismer som har til formål at skabe balance, så hvidt det er muligt. Metal elementet er forbundet med emotionen sorg. Lad os lægge mærke til, at det forrige element er Jord. Jord som forbindes med overbekymring. Hvis vi bekymrer os i en længere periode om hvad som helst, fører det automatisk til dybere sorg. Når vi fordyber os i sorgen, svækker vi så meget dette element, at vi får tilbøjelighed til problemer med åndedrætssystemet. Vi griner ikke, fordi vi er triste, og når vi ikke griner, tilfører vi ikke ilt til kroppen. På grund af sorg og tristhed optræder der ofte forstoppelse, idet alt i organismen stopper, livet går i stå, man har ikke lyst til at leve.

Jeg vil igen gøre opmærksom på, at i tilfælde af dårlig jordforbindelse, er der som sagt utilstrækkelig funktion af milten (Jord elementet), som igen ikke er i stand til at forstærke Metal elementet, der på grund af det også vil vise symptomer på ophobning af slim i åndedrætssystemet og stærkt slimet afføring.

Det første som vi burde tænke på igen er en kostændring. For nogle vil det være let, for andre svært, men det er vigtigt, at skifte til en rå diæt. Ifølge kinesisk medicin er der en opfattelse, at man burde inkludere alt som er blevet kogt længe og kan varme kroppen, men vi ændrer her konceptet. Du kan selvfølgelig tage det som passer til dig, men jeg anbefaler lige det, hvor der er en tydelig ophobning af slim i kroppen, at skifte over til friske juicer, der er lavet af både grøntsager og frugter. I tilfælde af, at du føler ubehag ved en eller anden smag, vil disse ikke tjene dig vel, så der er selvfølgelig ingen grund til at inkludere den, på trods af den generelt opfattes som sund.

Louisa Lorang: “Juice for begyndere”
“High on Juice, drik dine grøntsager” skrevet af Mads Bo Pedersen

Når jeg har patienter med symptomer på ophobning af slim, som viser sig som snuer, især med gul slim og hoste, opfordrer jeg til at skifte over til diæter i form af friske juicer. Jeg har observeret, at ret hurtigt forsvinder disse infektioner i kraft af denne diæt. Jeg benytter mig også meget gerne i disse tilfælde af AKTIVT KUL som via fordøjelsessystemet fjerner slim, som udskilles sammen med afføring. Derfor burde aktivt kul ikke kun forbindes med behandling af diarre, men først og fremmest fjernelsen af ophobning af slim.” (ifølge lægen Nelly Radwanowska, oversat af Margrete Sofie Koziol)

Kosttilskud: Aktivt Kul 120 kapsler

Med denne meget spændende og brugbare viden, som lægen Nelly Radwanowska har videregivet os, er der sådan set ikke andet at gøre end at komme i gang med at omstille os til sundere kostvaner. Det kan være, at vi beslutter os for at bruge aktivt kul, for at rense vores krop indefra inden vi kommer i gang med de friske juicer, men hvad end vi vælger at gøre, er et lille skridt mod en bedre sundhed, bedre end ingenting. Personligt lever jeg efterhånden næsten kun af vegansk mad, men har en indre følelse af, at hjemmelavede friskpressede grøntsagsjuicer burde fylde lidt mere i mit liv. Det nye år er således et godt tidspunkt at begynde på flere sunde kostvaner, hvilket jeg ønsker for alle.

Mange kærlige og sunde hilsner

Zophia

Elektrisk slow juicer 950 rpm. Top med håndtag giver nem og sikker betjening.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »