Books,  Health

Veganisme som vejen til mere harmoni og balance i verden

Den måde vi lever på sætter altid aftryk på vores miljø, det ved vi selvfølgelig godt. I vore dage hører vi mere og mere i medierne om alle de skader som den vestlige og stærkt forbrugerristiske livsstil påfører vores smukke planet. Heldigvis dukker der samtidig flere og flere bevidste mennesker op som tilslutter sig ideologierne og bevægelserne; zero waste, minimalisme og ikke mindst den veganske livsstil. De mest bevidste af disse mennesker og de som virkelig holder af vores planet bestræber sig på at minimere forbruget og leve i høj grad vegansk, hvilket sker med stor fordel for dyrene og det udpinte miljø.

Men for at den positive effekt på miljøet kan blive mere markant er det essentielt, at vi alle omstiller vores tankegang og dermed livsstil bare en lille smule for vores planets skyld – for den er jo vores ansvar.

Jeg gætter på, at alle allerede har hørt om, hvilke konsekvenser den hensynsløse dyreindustri har for miljøet. Fordi mennesker insisterer på at ernære sig af animalske fødevarer opdrættes der millioner af dyr og det sker ofte under elendige forhold og ikke mindst med stor belastning for miljøet, idet store arealer bliver brugt til at dyrke føde til disse dyr og i denne sammenhæng bruges der også enorme mængder af vores dyrebare vand.

“Hensynet til dyr er det overordnede princip bag veganismen. Veganere anerkender, at dyr er følende, sansende, bevidste væsener med ret til et liv fri for menneskers udnyttelse – til ikke at blive slået ihjel eller udsat for indespærring, overgreb og unødig lidelse.”  (citat Karin Elrød)

Det burde ligge i vores allesammens interesse ikke at afsætte negative aftryk på Jorden, især fordi der findes alternativer til den stærkt forbrugerristiske livsstil og lineær økonomi.

I min optik drejer det hele sig i en stor grad om at have et åbent hjerte, som bruges som vejviser. Og mit hjerte fortæller mig meget tydeligt, at veganisme er den rigtig vej at gå, det er vores fremtid, for absolut ingen væsen fortjener at blive behandlet sådan som dyrene bliver behandlet på denne planet.

Selve idéen med at ernære sig af dyr forekommer også barbarisk og umenneskeligt, set fra et højere perspektiv. Det er en praksis som ingen højere udviklet væsen ville kunne forstå, men på Jorden bliver den opfattet som normalt, hvilket selvfølgelig siger noget om det lave bevidsthedsniveauer vi har her. Ikke desto mindre er det aldrig for sent at begynde at ændre på det uhensigtsmæssige forhold, og hvis man som et enkelt individ i det mindste skærer lidt ned for kødforbruget, vil det være en bevægelse i den rigtige retning.

“En anden god grund til at vælge veganisme er den positive effekt, det har på vores planet. Der bliver mad til langt flere mennesker, når mennesker spiser planterne selv i stedet for at fodre dyr med dem først.” (citat Karin Elrød)

Jeg kan huske, da jeg for snart 19 år siden tog beslutningen om at holde op med at spise kød og siden da har jeg heller ikke spist kød, som stammer fra pattedyr. I dag spiser jeg heller ikke fjerkræ, men kun lidt fisk og rejer, men flere dage om ugen lever jeg faktisk af en udelukkende vegansk kost.

Fisk og rejer fortjener selvfølgelig heller ikke at blive frataget deres liv for at blive spist, men det er altid bedre at gøre noget end, at slet ikke gøre noget. Når vi taler om veganisme er jeg en stor tilhænger af den, men er også klar over, at vi som mennesker skal lytte til vores krop, når talen falder på valget af en diæt.

I min optik er det ikke tilrådeligt at slavisk følge en bestemt diæt, hvis den ikke harmonerer med kroppens behov. I det hele taget findes der ikke en diæt som er universel og god for alle. Personligt har jeg fundet en måde at ernære mig på som harmonerer med mig og min krop, men det kan ændre sig, hvis kroppen får andre behov og f.eks. vil kræve, at jeg ændrer min kost.

Min tilgang er den, at man skal lytte til sig selv og sin krop og vælge det som er bedst for en, men gerne også udvise større empati over for andre væsner, planeten og miljøet.

Ligesom andre har min krop også brug for protein, men desværre kan jeg hverken tåle mange af de proteinholdige bælgfrugter eller for den sags skyld soja, som mange vegetarer og veganere spiser meget af og heller ikke mejeriprodukter. Derfor spiser jeg stadigvæk lidt fisk, rejer og æg pga. deres høje proteinindhold. Ideelt set vil jeg helst være veganer, men min krop sætter grænser for, hvad jeg kan tåle at spise og det må jeg respektere og i et vist omfang stadigvæk indtage animalsk protein, hvilket er et stort kompromis, da jeg allerhelst vil være veganer.

Lige nu sidder jeg med Karin Elrøds bog “Veganer, Sådan kommer du i gang” som er spækket med gode argumenter, hvorfor det er en god idé at blive veganer. Forfatteren fortæller om sin egen vej til at blive veganer, deler ud af sine veganske opskrifter og berører i det hele taget også emner som miljø og klima, sundhed på plantekost, samt det sociale veganerliv blandt flere spændende emner. Denne bog er meget saglig og brugbar for alle som ønsker at stifte mere bekendtskab med veganisme og jeg finder den anbefalelsesværdig.

Bog af Karin Elrød; “Veganer, Sådan kommer du i gang” Fra bogens bagside: “Veganer – Sådan kommer du i gang” henvender sig til de mange, som bekymrer sig om dyrene, miljøet, klimaet og vores sundhed, som trues af livsstilssygdomme og smittefarlige bakterier. Bogen er en dansk guide til vegansk levevis, der minimerer den enkeltes medvirken til lidelse og ødelæggelse. Læseren får overblik over veganismen som filosofi og ideologi og introduceres til veganerlivet i praksis. Kapitel for kapitel gennemgås de etiske og miljømæssige argumenter. Sund og lækker plantekost. Glæder, udfordringer, dilemmaer på vejen. Film, bøger, blogs. Det voksende veganske netværk på de sociale medier og ude i virkeligheden. Veganer er skrevet af forfatter og journalist Karin Elrød, der deler ud af sine egne erfaringer som veganer.”

Jeg tror på, at vi er som menneskehed er begyndt at vågne, og derfor bliver mere bevidste, hvilket igen vil føre mange anderledes valg med sig frem over for manges vedkommende – veganisme kan være et af dem udover den bæredygtige livsstil.

Det var meget kort om, hvordan vi kan skabe lidt mere harmoni og balance i verden ved at vælge at gå mere i den veganske retning. Jeg håber, at du ligesom jeg vil gør, hvad du kan for at afsætte færrest mulige negative aftryk på denne planet og vælge mere bevidst og med omtanke med efterfølgende fordel for andre væsner, miljøet og klimaet.

Kærlige harmoniske hilsner
Zophia

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »