Motivation

Vær taknemlig for din STEMME på Kvindernes Kampdag

Der er mange ting i vores verden, som vi som kvinder tager for givet, retten til uddannelse er f.eks. en af dem. Det samme gælder også, når vi planlægger vores liv, det er op til os selv, hvem vi vælger til vores partner eller ægtefælle, det er vores beslutning alene. Vores stemme tæller i vores liv, vi har et valg og vi tager det for givet. Men sådan er det ikke mange steder i verden, og derfor er det en god grund til at være taknemlig.

 

I mit møde med invandrerkvinder fra u-lande har jeg mødt nogle som har fortalt forskellige historier fra deres liv. Deres historier fortalte tydeligt, at de steder som kvinderne har deres oprindelse og hvor de var vokset op, talte deres stemme ikke, de kunne ikke bestemme, fordi de simpelthen ingen STEMME havde. Jo, jo de kunne godt tale, men hvad nyttede det, når ingen gad lytte til dem og deres ønsker.

Den ene af kvinderne som jeg talte med, var stadig væk som voksen kvinde i halvtredserne uforstående over for, at hendes far nægtede hende skolegang kun fordi hun var en pige. Hun var nemlig vokset op i en pakistansk landsby og hendes brødre gik i skole i nabolandsbyen, hvilket fik hende til at tro, at når hun var gammel nok, ville det også være en selvfølge at gøre det samme. Men til hendes store overraskelse og fortrydelse viste det sig, at hendes far havde en anden opfattelse af sagen. Han mente nemlig, at fordi hun var en pige, behøvede hun ikke at uddanne sig, da hun en dag skulle blive gift og blive hjemmegående hustru og mor, og derfor slet ikke havde brug for en uddannelse.

TILLYKKE MED KVINDERNES KAMPDAG

En anden kvinde som også var analfabet og som også stammede fra en pakistansk landsby fortalte om dengang hendes far orienterede hende om, at hun skulle giftes med en mand fra udlandet. Hun var meget ung på det tidspunkt og blev skrækslagen. Situationen blev heller ikke bedre af, at faren ikke ønskede at give nogen som helst oplysninger om, hvem hendes udkårne var. Hun gennemgik de største kvaler op til bryllupsdagen, hvor hun skulle møde sin fremtidig ægtefælle for første gang. Hun forestillede sig, at han var gammel, pukkelrygget og kun havde et øje, men til hendes held viste det sig, at han var en pæn og god mand og deres ægteskab blev godt og harmonisk.

Ingen af os kan forestille os, at vi skulle befinde os i hendes situation som ung, det er helt utænkeligt i vores verden. Så her er der endnu en grund til at være taknemlig.

Mange af de kvinder som stammer fra lignende patriarkalske samfund kan fortælle lignende historier, men selv om deres familier måske er mere fremme i skoene end i de to ovennævnte tilfælde og tillader deres døtre at uddanne sig, kan det alligevel være meget svært for piger og unge kvinder at uddanne sig. Det er den 21 årige aktivist Malala Yousafzais historie et godt eksempel på. Malala er i dag en berømt ung pakistansk kvinde, hun modtog Nobels Fredspris i 2014 og kalder sig selv på Instagram “girls’ education advocate”.

 

Som barn var Malala heldig for hun måtte gerne gå i skole og gjorde det også. Sammen med andre børn blev hun kørt til skolen i en skolebus hver dag, men den 9. oktober 2012 skete det forfærdelige, idet Malala blev skudt og såret i hovedet i skolebussen på vejen hjem fra skolen, som hun heldigvis overlevede. Det var et attentat som Taliban var ansvarligt for. Når jeg læser Malalas bog “I AM MALALA. The Girl Who Stood Up for Education and was Shot by the Taliban” er jeg dybt taknemlig for, at jeg er vokset op og lever i en verdensdel, hvor man ikke beskyder små piger, fordi de ønsker at uddanne sig og gå i skole.

Malalas historie er hjertegribende, den fortæller om, at på trods af, at der sker meget ondskab i denne verden, må vi aldrig give op og kæmpe for vores rettigheder.

Valgretstog til Amalienborg den 5. juni 1915, hvor kvinderne markerede deres nyerhvervede stemmeret. Kilde: danmarkshistorien.dk

Her i Danmark har kvinderne fået stemmeret så sent som i 1915 og det foregik heller ikke uden kamp, for kvinderne havde kæmpet længe for at blive hørt, så her er der også en god grund til at være taknemlig og sige et stort TAK til alle de kvinder som har kæmpet for vores ret til at have en STEMME.

Vi kan alle markere Kvindernes Kampdag ved at tænke på alt det som vi kan være taknemlig for, for der er meget vi kan være taknemlige for og samtidig sende mange positive tanker til andre kvinder i verden som her og nu kæmper for at få en STEMME.

Rigtig god Kvindernes Kampdag til alle.

Kærlige hilsner
Zophia

En kommentar

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »