Books,  Motivation

Er du en intuitiv empat?

Som du måske allerede ved eller ikke ved, er jeg i gang med en grundig oprydning i mit hjem, som indebærer, at alt det, som jeg ikke har brug for skal kasseres og det går vældig fint. I denne forbindelse har jeg fundet et interessant stykke papir, som fortæller noget om mig og det vil jeg gerne fortælle om.

For mange år siden var jeg jobsøgende og efter en jobsamtale fik jeg tilbudt et nyt job hos et pensionsselskab. Når man som jobsøgende får tilbudt et job, er det jo selvfølgelig en glædelig begivenhed, men jeg var meget i tvivl. Som en meget sensitiv person eller som man også kalder det særligt sensitiv, kunne jeg med det samme fornemme, at selve det fysiske arbejsmiljø ikke ville være godt for mig på den pågældende arbejdsplads. Det drejede sig nemlig om en arbejdsplads, hvor man kun satsede på store og åbne kontorlandskaber og kun direktionen havde enmandskontorer.

Som særligt sensitiv og introvert fungerer man dårligt på arbejdspladser med åbne kontorlandskaber på grund af de mange stimuli, som man bliver bombarderet med konstant. Derfor var jeg meget i tvivl om hvad jeg skulle stille op. På den ene side havde jeg brug for et job og på den anden kunne jeg se, at det fysiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen slet ikke var optimal. 

Jeg valgte dog at acceptere jobtilbuddet og give det en chance efter, at jeg fik rådgivet mig med to kvindelige konsulenter fra min daværende a-kasse. De mente begge to, at jeg skulle gøre det og på den måde blive en erfaring rigere. Den ene af konsulenterne fortalte, at hun på et tidspunkt i sin karriere var ansat et sted, hvor hendes faste plads befandt sig på et sted med ualmindelig meget trafik og det gik, på trods af dette udmærket, hun kunne håndtere det uden problemer.

Det som hun fortalte vidnede både om, at hun var meget robust, men også om, at hun i bund og grund ikke havde særlig meget forståelse for min situation, så hendes historie kunne jeg sådan set ikke bruge til særlig meget.

Disse to kvindelige konsulenter kunne dog hjælpe mig med deres faglige ekspertise med henblik på at klæde mig bedre på til det pågældende job i forhold til alt muligt, men deres viden om det særligt sensitive karaktertræk var ikke eksisterende, så jeg måtte finde en anden at drøfte mine tvivl med. 

Derfor afsatte jeg lidt tid og fandt på nettet frem til en kvindelig psykolog, som appellerede til mig, da hun havde fokus på både sensitivitet og spiritualitet. Således bestilte jeg en konsultation hos psykologen Emilie Jahnnie Sigår til en vejledende samtale og vi mødtes den 12. juni 2006, præcis et par dage før jeg skulle begynde på det nye job.

Hos den empatiske Emilie Jahnnie blev jeg mødt og forstået, der hvor jeg befandt mig med mine udfordringer og fik derudover gode råd til, hvordan jeg skulle tackle situationen med det nye job på en arbejdsplads med et fysisk arbejdsmiljø, som ikke var optimalt for mig. 

Mens vi talte sammen, skrev psykologen notater, og da vi var færdige fik jeg udleveret et stykke papir, hvor jeg sort på hvidt fik udpenslet det med at være særligt sensitiv på et endnu dybere niveau. Og hvad er det, som står på det stykke papir, som psykologen har givet mig og som jeg netop fandt i min skuffe?

Der står først og fremmest mit fornavn og under det bl.a. følgende om mig; 

“Intuitiv empat. Særligt vigtigt med de rigtige rammer/personer. Lange antenner. Vær meget selektiv. Stol på din meget gode intuition. Følg din egen vej og tempo. Giv ro, ro!” 

Jeg fik dermed psykologens ord på, at jeg er en intuitiv empat og det er mere end blot at være særligt sensitiv. Forskellen ligger i, at man ikke blot er sensitiv over for stimuli som f.eks. lyde, lys og lugte, men kan faktisk også føle andre menneskers stærke følelser og emotioner som om det var ens egne. Dermed ikke sagt, at særligt sensitive ikke er empatiske, men at være empatisk er ikke det samme som at være empat. 

Den amerikanske psykiater og empat Judith Orloff skriver i sin bog “Empath’s Survival Guide,The- Life Strategies for Sensitive People” følgende:  

Og da jeg f.eks. forleden gik på gaden forbi en moder som stod sammen med sin teenagerdatter, og hvor de tydeligvis havde en uoverensstemmelse, kunne jeg føle begges dybe frustration inde i mig, som om det var mig der på samme tid både var den frustrerede moder og datter. 

Når det sker, at jeg føler andre menneskers stærke følelser og emotioner, må jeg være konstant opmærksom på at give slip på dem ved at have en intention derom, for ellers slæber jeg på dem, hvilket udmatter mig helt. 

Men det bedste er at gå forbi et forelsket par og føle deres forelskelse som om det var mig, som var forelsket, men jeg giver også slip på den slags behagelige følelser, for det er overhovedet ikke mening, at jeg skal slæbe rundt på andres energier. 

Så forestil dig, hvordan det føles at opholde sig eller færdes steder, hvor der befinder sig mange mennesker. Derfor undgår jeg det så vidt muligt og når jeg egentlig ikke kan undgå det, må jeg visualisere en slags usynlig beskyttelse omkring mig, så jeg ikke påvirkes af andres følelser og emotioner.

Når jeg er tæt på nogen som er vred, sur eller ophidset bliver jeg hurtigt på samme måde indtil jeg bevidst og ved intention giver slip på det. Derfor er det alfa og omega for mig at være selektiv, hvem jeg omgås og hvis sandheden skal frem har jeg opdaget, at det er de færreste mennesker, som jeg kan holde ud at være i nærheden af i længere tid. Det er i det hele taget en udfordring for mig at være meget tæt på andre mennesker.

Jeg har brug for meget tid alene og meget ro og naturen er det bedste sted for mig at opholde mig i, for der oplader jeg mig selv med god energi. Min intuition er meget god, og når jeg vælger at lytte til den, får jeg meget nytte af den, men sommetider overhører jeg den og fortryder det bagefter. Lektien for mig, er, ikke at overhøre min intuition. 

Og hvordan gik det med det pågældende job i pensionsselskabet? Tja, det gik som forventet dvs. sådan som min intuition fortalte mig, hvilket vil sige, at det var en sand kattepine, jeg blev der knap et halvt år og blev sygemeldt pga. af stærke symptomer på stress. 

Under sygemeldningen fik jeg dog hjælp fra min daværende fagforening til at afvikle ansættelsen. Ja, jeg blev en erfaring rigere på grund af ansættelsen, samt fik den indsigt, at som særligt sensitiv eller i mit tilfælde intuitiv empat skulle jeg undgå arbejdspladser med åbne kontorlandskaber for enhver pris.

Der findes steder, hvor jeg aldrig vil kunne trives og det må jeg huske på. 

Efterhånden ved jeg, hvad der nærer mig og er godt for mig, og hvad jeg skal undgå for at trives nogenlunde som intuitiv empat. Der er ret mange områder i mit liv, hvor jeg ikke kan gå på kompromis, sådan er det bare og det må jeg acceptere. Mit liv er på mange måder styret af det, at jeg er mega sensitiv og er en intuitiv empat og det er absolut ikke let, men jeg er nødt til at leve med denne udfordring, som også er min største styrke. 

Den oprydning, som jeg er begyndt på viser sig således at være meget nyttig, da jeg kan mærke, at jeg kommer dybere ind til mig selv ved at smide ud unødvendige fysiske ting og med dem også gamle minder, som jeg ikke har brug for længere. 

Man kan sige, at overflødige fysiske ting og gamle minder kan virke blokerende på os på en eller anden måde og det er ret utroligt, at det forholder sig sådan, men hvis vi husker os selv på, at alt er energi, giver det vel en god mening? Det er måske svaret på, hvorfor vi bliver så vilde med at rydde grundigt op i alle skuffer og gemmer, når vi endeligt tager os sammen, for vi slipper derigennem for gammel og udtjent energi i vores liv. Er man sensitiv over for energier, vil man godt kunne forstå denne tankegang.

Det var lidt om det gamle stykke papir, som jeg fandt i en af mine skuffer og faktisk også lidt om, hvem jeg er, og hvordan jeg fungerer i denne verden.

Jeg øsnker dig mange positive vibes og hav det godt.

Zophia

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »