OTHER THINGS,  Spirituality

På evig rejse med sjælen

Efteråret står i fuldt flor, vinden rusker i mit hår, små gyldne blade falder ned på fortorvet foran mig. Jeg har dog ikke tid til at lege med den legesyge vind, for jeg har en aftale og skynder mig derfor ned til metrostationen. Som altid er der mange mennesker i metroen og som altid kikker de fleste åndsfraværende på deres telefonskærme og jeg benytter rejsen til at reflektere over livet.

Det hvide førerløse metrotog suser i den mørke tunnel, der er oplyst af kunstige lys. Et eller andet sted sidder der nogen og overvåger, at alt går efter planen, at toget standser der, hvor det skal standse, så mennesker kan stige af og på. Alle passagerne kender deres destination og har sikkert foretaget denne rejse mange gange før. Alle har en plan, de ved, hvor de er på vejen hen, i hvert fald i forhold til denne korte rejse med metroen.

Det, at man befinder sig et bestemt sted på et givent tidspunkt er konsekvensen af tusinder af tidligere lignende rejser, som man har foretaget, da livet jo kan betragtes som en rejse. Summen af utallige større eller mindre rejser bringer os altid til det punkt, hvor vi befinder os her og nu.

Jeg kan ikke lade være at tænke på alle de mennesker, som befinder sig i metroen sammen med mig og deres individuelle rejser. Hvor kommer de fra? Hvor har de været henne? Hvor bevidste er de? Ved de, at de i virkeligheden er sjæle som er i færd med at erfare at være mennesker i en kødelig dragt? Hvor meget ved de i det hele taget?

Umiddelbart gætter jeg på, at de fleste af mine rejsefæller ikke interesserer sig for eksistentielle spørgsmål, for slet ikke at tale om emner, der enten vedrører sjælen eller spirituelle emner som sådan. Men det gør ikke noget, for denne korte rejse har ikke til hensigt at lære nogen at kende eller drøfte livet med dem.

Underligt nok kan jeg ikke lade være at tænke på dengang, da jeg som 13-årig fik vakt min interesse for emner som berører den åndelige verden. Som om det var i dag husker jeg, at jeg sad sammen med en veninde på en bænk foran det hus, hvor jeg boede og vi læste i en eller anden avis et uddrag fra en bog.

Jeg kan ikke huske titlen på bogen, men det må have været noget i retningen af “Livet efter livet” eller “Livet efter døden”. Det som stod i det uddrag, som vi læste, gjorde et stort indtryk på os begge. Ingen havde nogensinde fortalt os om livet efter døden, ikke engang i forbindelse med religionsundervisningen i den konservative, katolske kristendom som vi var født i, men som jeg ikke resonerede med, hvis jeg skal være helt ærlig. Som sjæl søger jeg frihed og uafhængighed, hvilket er ret umuligt at finde i gamle, forstenede religioner.

Reklamelinks: *FLEXLUX® Chester Lænestol, *Kjole fra B.Young, *Fjällräven – Kånken Rygsæk – Royal Blue

Som du måske allerede ved eller ikke ved, kommer jeg fra Polen og kom til Danmark som teenager, men inden da levede jeg et helt almindeligt liv i et homogent, polsk og katolsk samfund, hvor man som barn deltager i religionsundervisning en gang om ugen og går i kirke om søndagen.

Emner som livet efter døden blev aldrig berørt i min barndom kun med den ene undtagelse, når der blev snakket om Jesus opstandelse. Alt vedrørende kirken og religionen virkede mystisk, gammeldags, uforståeligt og der var sådan set tale om en religiøs indoktrinering, som kirkens folk arbejdede hårdt på i stedet for at formidle Guds kærlighed.

Selvfølgelig blev den udødelige sjæl nævnt af præsterne, men det skete altid uden supplerende forklaringer eller nogen form for uddybelse, hvad der f.eks. helt konkret sker med mennesket efter døden.

I dag kan jeg se, at vi var ret uoplyste på det punkt og i virkeligheden blev meget af den viden, som virkelig var interessant ikke formidlet og gør det heller ikke den dag i dag. Jeg havde svært ved at forholde mig til alt det religiøse, det føltes som om nogen ville pådutte mig noget, der ikke havde noget med mig at gøre.

Derfor undrede min veninde og jeg os stærkt over, at ingen havde gjort sig den umage at fortælle os om alle disse spændende informationer, som stod i uddraget af bogen. Efterfølgende blev jeg ved med at købe den pågældende avis og læse flere uddrag om det spændende emne. Takket være disse informationer fik jeg allerede som 13-årig indblik i en verden, som er skjult for menneskets fysiske sanser.

Reklamelinks: *Orbital Flaske, *Joy LED Lanterne, *Lady Million Eau de Parfum, *Barletta Hjørnebord * Fiordaliso – Læder håndtaske, * Trøje i kashmirblanding

Ingenting sker tilfældigt i vores liv og det, at man som teenager eller voksen bliver præsenteret for åndelige emner er blot en del af ens rejse.

Eftersom jeg voksede op i et katolsk samfund og skulle i kirke hver søndag, havde jeg selvfølgelig allerede fra barnsben hørt om Gud, Jesus, Maria, engle og andre hellige personer fra de bibelske tekster. Den kristne opvækst var vel ikke meget anderledes end i andre katolske lande, mine forældre var dog ikke særlig religiøse og de fleste mennesker gik i kirke om søndagen mere, fordi det var noget man gjorde, og ikke fordi de i virkeligheden var troende. Som voksen går jeg ikke op i religion eller religiøse dogmer, det lader ikke til, at jeg har brug for dem, men jeg respekterer selvfølgelig andre menneskers tro.

Spiritualitet og spirituelle emner har til gengæld en stor plads i mit liv og det er en fornøjelse for mig at beskæftige mig med dem, da jeg ser mig som opdagelsesrejsende i det henseende. Spiritualitet som er fri for religiøse dogmer tiltaler mig mest. Min Gud kræver aldrig, at man skal tilhøre en bestemt religion, tilbede hellige personer, udføre særlige ritualer eller gør andet end blot være til og gør sit bedste for at være et godt menneske.

Min kristne baggrund vil imidlertid altid være en del af mig og det er også fint, da mange af de positive, kristne værdier er gode at have som vejviser på sin rejse i livet.

Og her slutter mine refleksioner for denne gang, da metrovognen nærmer sig tunnelens udgang og vi kommer ud i dagslyset. Livet er en rejse, min rejse har indtil videre ført mig hist og her, mange spændende bevidsthedsområder er blevet betrådt, nye erfaring er blevet indhøstet og der er stadigvæk utallige rejser, som venter forude. Jeg håber, at også du nyder dine rejser i dette liv og formår at få det bedste ud af dem.

Kærlige hilsner

Zophia

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »